Bir binanın enerjisi iyi yada kötü olsun içinde yaşayan yada çalışan insanların sağlıklarını,  psikolojilerini, ilişkilerini, iş hayatlarını ve hayatlarının tüm gidişatını değiştiriyor. Bu etki zamanla iyi yada kötü şekilde değişebiliyor. Dolayısıyla bir bina iyi özelliklere sahipse içindekiler çok şanslı bir hayat sürdürücekler, bina iyi özellikler taşımıyorsa içindekiler zorluklara göğüs germek zorunda kalacaklar. Bu yasa evler için, ofisler için, vakit geçirilen tüm mekanlar için işliyor.

Ev feng shui’sinde sağlık, huzur, dinlenme konularında geliştirmeler yapılırken ofiste iki ana amaç var;

Şirketin cirosunu arttırmak
Çalışanların motivasyonunu yükseltmek

Bunu yaparken şirketin kurumsal kimliğiyle bütünleşen bir ofis dizaynı önemini koruyor. Detaylardan mobilyalara kadar bir tasarım dilinin olması bütünlüğün bozulmamasını sağlıyor. Psikolojik açından bakılınca stres çalışanların üretkenliğini ve motivasyonunu ve düşüren, işten ayrılmalarına sebep olan başlıca neden. Ayrıca sinir sistemini yıpratıyor, sırt ağrıları, öfke ve sonuçta kalp krizlerine sebep oluyor. Ofis feng shui’sinin diğer bir amacıda bu olumsuzlukları yok ederek daha rahat, huzurlu, uyumlu bir çalışma ortamı düzenlemek.

Uzman olmayan ve uygulama bilmeyenler için bazı ofis düzenleme tüyoları şöyle;

Tüyo 1/ Ofisin genelinde bir bütünlük olmalı, Bir tasarım dili hakim olmalı ve tasarım ve feng shui doğru kombinasyonuyla doğru malzemeler, renkler ve aydınlatma seçilmeli.
Tüyo 2/ Küçük bir ofiste büyük mobilya mekanı daraltacağı gibi geniş alanda küçük mobilya ve masalar şirketin gerekli etkiyi bırakmamasına sebep olacaktır.
Tüyo 3/ Ofis için seçilen renkler şirketin nasıl bir kimliği olduğuna göre değişmekle birlikte genel olarak iyi seçimler mavi-yeşil, ve mavidir. Duvarlarda çok fazla beyaz veya tekrar eden büyük desenler kullanmayın.
Tüyo 4/ Göz kamaştıran florasan ışıkları yerine doğal ışığa en yakın olan geniş spektrumu olan lambaları tercih edin. Pencerede ışığın kullanımını arttıracak yükseklik ve güneşlikler seçin.
Tüyo 5/ Enerji ana kapıdan girer ve yukarı doğru hareket eder. Bir dükkan yada ofis açmayı düşünüyorsanız bu yoldan alt seviyede olmasın.
Tüyo 6/ Bitkiler ve su doğayı ofise getirirler, huzur ve enerji verirler, stresli ortamlara iyi gelirler. Ayrıca gelişimi ve zenginliği temsil ederler.
Tüyo 7/ Ofiste masanız bütün odaya hakim olacak şekilde karşı köşede olmalı. Kapıyla aynı hizada olmamalı, duvara bakmamalı, arkasında pencere değil duvar olmalı. Bu sayede işinize daha iyi konsantre olabilir, odaya girenlere hakim olur daha güvende çalışırsınız.
Tüyo 8/  En elverişli masa yönü doğu yada batı grubu olduğunuza göre değişir. Bunun için http://sinemoktay.com/esinizle-ne-kadar-uyumlusunuz/     yazımı okuyarak hangi grupta olduğunuzu belirlemelisiniz. Batı grupları için olumlu yönler Batı, Kuzeybatı, Güneybatı ve Kuzeydoğu, doğu grupları içinse Doğu, Kuzey, Güney ve Güneydoğudur. Daha ileri analiz feng shui analiziyle ortaya çıkmaktadır.
Tüyo 9/ Çalışma masası ve dolapları düzenleyin,  dijital dökümanlarda dahil bütün gereksiz belgelerden ve dökümanlardan kurtulun.
Tüyo 10/ Açık ofislerde masalar koridora bakmamalı, çalışanın arkasında orta yükseklikte bir bölme yada kitaplık bulunmalı. İki çalışan birbirlerine karşıtlık enerjisi göndereceğinden karşı karşıya oturmamalı.
Tüyo 11/ Ergonomik sandalye seçmek sırt ağrılarına engel olur ve stresi azaltır. Konuklar için seçilen koltukların yumuşaklığına dikkat edin, yumuşaklıkla beraber oturma süreleri artacaktır.
Tüyo 12/ Doğum tarihiniz, bina yönü, ve bina inşaat yılını kullanarak daha ileri feng shui teknikleri ile destekleyici yönlerinizi aktive etmelisiniz.

Bir binanın yeni açacağınız iş yeriniz için iyi mi kötümü olduğuna karar vermeden önce şunlara dikkat edin;
-Bina daha önce iş yapan insanlara da finansal problemler getirmiş mi? Eğer getirmişse  getirmeye devam edecektir. Daha önce yaşayanların başına gelenler yaşayacaklarınız hakkında size ipucu verebilir. Binanın geçmişini iyi araştırın.
-Ofiste tartışma, dedikodu, skandal gibi olayların binanın feng shui’sinden kaynaklandığı anlaşılmaz  çünkü finansal başarı bu sorunlardan önde gelir ve problem genelde kişilere bağlanır.  Bunları belirlemek ve düzeltmek yine feng shui’nin işidir.
-Bir bina uzun süre boş kaldıysa ve uzun süre tutulmadığı için ucuza elden çıkarılıyorsa bunun altında yatan sebebi araştırmak gerekir. Arka arkaya gelen iflaslar buna sebep olmuş olabilir.
-Bazı binalarda kurulan işler tıkır tıkır işler, ciro artar, sanki o iş onlar için biçilmiş kaftandır. İşte feng shui’nin amacı sayıları az olan bu binaları bulup oraya iş kurmaktır.  Çünkü feng shui’leri bütün zamanlarda iyi olacak ve oraya hangi işi kurulursa kurulsun başarı devam edecektir.

Bunları anlatmışken siz binanızda neler olup bittiğini biliyor musunuz? Öğrenmek isterseniz benimle iletişime geçmeniz yeterli, size yardımcı olmaktan zevk duyarım…

 

 

SO © 2013 Her hakkı saklıdır. Sitedeki yazılar izinsiz ve kaynak belirtmeden başka yerde yayımlanamaz. Ancak yazıları yazar ismi ve kaynak belirterek ya da siteye link vererek paylaşabilirsiniz.