Büyük patlamadan insanın gelişimine bugüne kadar çok şey değişti. Bilim insanları bir ağacın dna’sı ile insanın dna’sı arasında çok az fark olduğunu söylüyorlar. Bu da aslında hepimizin ortak hammaddeden yaratıldığının bilimsel kanıtı. Bu ortak ham madde doğanın her parçasında görülse de biz insanlar son üçyüz yıldır göçebe halde yaşarken son yüz yıldır kapalı mekanlardayız. Bizim bağımız, zamanımızın büyük bölümü ve motivasyonumuz özellikle son yüzyılda doğadan değil mekanlarımızdan geliyor.

Bilinçaltının canlı enerjisi gördüğü, algıladığı ve onun hakkında beynin yaptığı yorumlar ve geri bildirimlerle mekanla etkileşim halindedir. Beyin bazı algıladıklarını pozitif bazılarını negatif olarak ikiye ayırır. Mekan eğer ancak doğru tasarlanırsa beyne pozitif geri bildirim gönderir. Mekan hakkında memnuniyet, mekanın beğenilip beğenilmemesi önemli bir faktördür. Diğer önemli faktörleri şu şekilde sıralayabilirim:

 

1. ENERJİSİ: Her şeyin ama her şeyin bir enerjisi vardır. Mekanların da enerjileri vardır. Doğum tarihleriyle gelen kişisel enerjileriyle mekandaki insanları farklı farklı etkilerler. Mekan sizin enerjinize uyumlu dekore edilmelidir.

2. RENK: Renk mekan psikolojisini ve insanı etkileyen çok önemli bir faktördür. Mekanda yaratılmak istenen hareket biçimine ve motivasyona çok dikkat edilmeli ve bilimsel araştırmalara göre amaca uygun renkler kullanılmalıdır.

3. AYDINLATMA: Güneşin maksimum alınması stresi azaltır, mutluluk hormonlarının arttırır. Gün ışığı almayan mekanlarda gün ışığına en yakın doğal ışık tercih edilmeli, gece ve gündüz ayarları yapılmalı, aydınlatma aparatları estetik birer aksesuar olmalıdır.

4. TAVANLAR: Yüksek tavanlar özgürlük ve ferahlık hissini arttırır, yaratıcılığı destekler. Kişilerin psikolojisini destekleyecek yükseklikte tavan yüksekliği bırakılmalıdır.

5. GENİŞLİK: Mekan yeterli genişlikte olmalıdır, fazla dar mekanlar stres yaratır, rahat dolaşım kısıtlanmamalıdır. Mekanda iş yapmak fiziksel olarak kolay olmalıdır.

6. BİTKİLER: Doğal elemanlar, bitkilerin varlığı stresi azaltır, havayı temizler, rahatlama sağlar.

7. DÜZEN: İnsan düzenden hoşlanır, düzen içinde sadelikle yaşayabilmek için detaylar en aza inmiş, karmaşadan uzak, gözü ve bedenini çok yormayacak mekanlar insana iyi gelir.

8. ISI: Mekan ısısı optimum düzeyde iyi ayarlanmalıdır, iyi ısıtılmamış veya soğutulmamış bir mekan insana huzur vermez, olumsuz etkiler.

9. MALZEMELER: Kullanılan malzemelerin soğuk ve sıcak malzemeler olması, ahşap, metal, yumuşak dokular ve kumaşlar konforu etkiler. En doğru malzeme seçimleri yapılmalıdır.

9. SES: Yüksek ses stres kaynağıdır ve konsantrasyon bozukluğuna sebep olur. Özellikle kalabalık mekanlarda tamamen ses yansıtan düz malzemeler kullanmak yerine ses emici yani keçe içeren malzemeler (hali ve kumaş, keçe içeren duvar kağıdı) gibi malzemeler kullanılmalıdır.

10. ESTETİK: Göze beğeniye hitap eden ,güncelleşmiş eskimemiş biçimler formlar ve desenler insana heyecan verir. Modern ve estetik yeni desenler insanları pozitif motive edecektir.

 

İşte tüm bu faktörlerin dengelenmesi ve iç mekan dekorasyonun amacı budur; yaratıcılık, huzur ve mutluluğu arttırmak... Eğer enerjinizi değiştirmek istiyorsanız işe mekanınızı değiştirerek başlayın…

 

Sevgilerimle,

Sinem Oktay

 

 

SO © 2018 Her hakkı saklıdır. Sitedeki yazılar izinsiz ve kaynak belirtmeden başka yerde yayımlanamaz. Ancak yazıları yazar ismi ve kaynak belirterek ya da siteye link vererek paylaşabilirsiniz.