Mimarlık ışık, gölge, yüzey ve zaman gibi çok bakış açısını kullanarak insan ihtiyaçlarına mekan, hacim, yüzey, kütle ve boşlukları düzenleyerek çözümler üreten bir bina inşaat sanatıdır. Feng shui ile birleşen mimarlık çok daha güçlüdür. Klasik feng shui ile düzenlenen bina sadece günlük aktivitelerimizi yapmamızı sağlamaz aynı zamanda ihtiyacımız olan istediğimiz hayata yönelmemizi sağlar. Bunu fiziksel çevre ile enerjiler ve hissiyat arasında denge kurarak yapar.  ”Sadece” iyi gözüken binalarla iyi hissedilen binalar arasındaki fark Feng Shui’dir. Bazıları altındaki enerjilerle harmoni içinde tasarlanmıştır diğerleriyse enerjisiyle çatışma içindedir.
Çin’de kültürel devrim ve komünist rejimin gelmesinden sonra Feng Shui’den yıllarca uzak kalındı. Birçok feng shui masteri mesleklerini sürdürebilmek için Asya’nın çeşitli yerlerine taşındılar. Hong Kong bu şehirlerin önde geleni ve Feng Shui’nin başkentidir; günümüzde Hong Kong’da bina inşa izni almak için yetkili bir feng shui masterından taslak alınması şart koşuluyor. Dolayısıyla Feng Shui dünyasında konuşulan birçok meşhur bina Hong Kong’da bulunuyor. Bunlardan bazıları şunlar;

Hong Kong & Shangai Bank (HKSBC)
Bank of China (BOC)
Cheung Kong Center (CFC)
International Finance Center (Two IFC)
Repulse Bay Residance

International Finance Center 2003’de açıldığında dünyanın 4. ve Hong Kong’un en yüksek binasıydı. Dünyaca ünlü mimar Cesa Pelli tarafından tasarlanan bina Feng shui’ye göre bir bina için en iyi form olan kare plan üzerine doğru proporsiyonla inşa edildi. 8 rakamı Hong Kong’lulara göre uğurlu olduğundan bina 88 katlı yapıldı.

International Finance Center

2 ifc

Feng shui açısından çok agresif olan Bank of China Honk Kong’lu mimar Leho Ming Pei tarafından tasarlandı. Agresifliğinin sebebi cephedeki üçgenlerin köşelerinin çevredeki rakiplerine direkt olarak saldırması. Çinliler buna ”zehirli ok” diyorlar. Binanın tepesine yerleştirilen iki silahta durumu pekiştiriyor.

Bank of China

450px-HK_Bank_of_China_Tower_2008

Bank of Chinanın rakipleri bunu şaka olarak algılamadılar ve ciddiye aldılar. Aralarından en meşhuru Hong Kong & Shanghai Bank çatısında iki silahıyla karşı atağa geçti. Ünlü mimar Norman Foster tarafından tasarlanan binada ön yüzdeki oklar ilk aşamada aşağı doğru tasarlanmışken feng shui dokunuşuyla yukarı yöne değiştirildi. Yukarı bakan üçgenler şirketin finansal başarısını temsil ediyordu!

Hong Kong & Shanghai Bank

450px-HK_HSBC_Main_Building_2008

Hong Kong ‘un güneyindeki residans Repulse Bay ise ortasında boşlukla tasarlandı, bu boşluk feng shui’ye göre dağlardan gelen iyi enerjinin yapının güneyindeki suyla birleşmesine izin vererek binanın talihini arttırıyordu. Dağ ve su arasındaki pozisyon Feng Shui açısından avantajlıdır. Bu yüzden bu kadar küçük bir şehir olan Hong Kong gelişmiş ve dünyanın finans merkezi olmuştur.

Repulse Bay

Murrye-Linked-hybrid

 

Batıda en meşhur örnek iş adamı Donald Trump’ın Feng Shui prensipleriyle New York’ta inşa ettirdiği Trump International Tower’dır. Otel ve kulenin başarısı üzerine Trump Feng Shui’nin getirdiklerini şöyle açıkladı; ”Feng Shui mekana ve odalara eklediği rahatlık ve huzurla bütün yaşayanlar ve misafirlerin hissettiği bir denge getirdi” dedi.

Asya’da önemli büyük projeler daha ilk tuğla örülmeden feng shui’ye göre değerlendiriliyor. Büyük  küçük bütün şirketler bütçelerinin bir kısmını feng shui danışmanlığına ayırarak  ideal yönlendirmeyi, en iyi yerleşimi, kapı, koridor ve oda yerlerini, her alan için en iyi fonksiyonu, her insan için doğru yeri, ideal renkler ve mobilya yerleşimlerini belirliyorlar. Dekorasyon pozitif enerjiyi arttırıp negatif enerjiyi azaltacak şekilde düzenleniyor. Böylece binada canlı enerji dolaşırken odaların yerleri ve dekoru yapılan aktiviteyi kuvvetlendiriyor.
Binanın feng shui’si bir işi ya yükseltir yada batırır. Kapıdan içeri giren qi’nin tipi işin ne kadar başarılı olacağını belirler. Bu yüzden bir işe başlanırken kiralamadan önce  binanın feng shui’sine bakılmalıdır. Eğer işinizi şansa bırakırsanız hayatınızı negatif enerjilere teslim etmiş olabilirsiniz…

 

 

SO © 2014 Her hakkı saklıdır. Sitedeki yazılar izinsiz ve kaynak belirtmeden başka yerde yayımlanamaz. Ancak yazıları yazar ismi ve kaynak belirterek ya da siteye link vererek paylaşabilirsiniz.