İç mimari dekorasyon sürecine yön veren plan ve tasarım aşamasına ek olan malzeme seçimi sağlığımızın açısından çok önemli bir faktördür. Malzemenin dayanıklığı, içeriği, işlevi, estetik ve hoş duruşunun yanında sağlıklı olmasına da dikkat etmeliyiz. Nasıl son yıllarda kimyasal, işlem görmüş yiyecekler yerine daha sağlıklı, organik beslenmeye başladıysak, sağlığımız, çevremiz ve geleceğe yatırım yapmak için mekanlarımızdaki malzeme seçiminde de aynı özeni göstermeliyiz, zira o malzemelerden salınan gazları gün boyunca ve gece ciğerlerimize çekiyoruz.
Toksinlerin etkisini azaltmak için mümkün olduğunca doğal malzemeler seçin, sıcak hava zararlı toksinlerin salınımını arttırdığından tadilatı bahar aylarında tamamlayıp yazın evi havalandırın, ozon kullanarak, negatif iyon teknolojisiyle veya bitkilerle havadaki formaldehiti emdirin. Sürdürülebilir malzemelere dikkat edin, çoğu çevreci sürdürülebilir malzeme plastiklerin geri dönüşümüyle elde edilen kimyasal maddelerden oluşuyor ve sürdürülebilirlikle doğallık aynı şey değil. Malzemenin Epd belgesi varsa içeriğindeki bileşenleri öğrenebilirsiniz.
AMPULLER: En sağlıklı ampuller led ampullerdir. Alman bilim adamları enerji tasarruflu ampullerin bazı meme ve prostat kanseri türlerine karşı koruma sağlayan melatin hormonunu düşürdüğünü söylüyorlar. Melatin hormonu gece salgılanıyor ama tasarruf ampulleri gece yatak odasında hormon üretimini azaltıyor. İçerilerindeki kurşun ve cıvanın da tehlikeli olduğu düşünülüyor.
BETON: Beton malzeme son zamanlarda özellikle zeminlerde bütün ve temiz görünüm için yaygın olarak kullanıyor. Gaz salınımı hemen hemen yok ama üretim aşamasında saldığı karbondioksit doğayı kirletiyor.
BOYALAR: Boyalar bol kimyasal içeren ürünler, en azından su bazlı boyalar tercih edin ve fazla kimyasal kullanmamaya gayret edin.
CAMLAR: Cam, iç mekanlara doğal ışık girişini artırır, mekanları açık ve ferah yapar; tamamen doğal malzemelerden yapıldığı için sağlıklıdır.
ÇİMSTONE: Mutfak tezgahlarında bolca kullanılır. İçeriğinde %95-%98 civarlarında “kuvars kristalleri” bulunduran doğal bir taş gibi değerlendirilebilir. Henüz bilinen kanserojen etkisi yoktur.
DOĞAL TAŞLAR: Doğal bir veya birkaç mineralin bir araya gelmesiyle oluşur, kesme işlemi yapmazsanız sağlığa zararı yoktur.
DUVAR KâĞIDI: Duvar kağıtları, iç mekanlara desen, renk ve dokusal çeşitlilik katar. Doğal duvar kağıtlarına, hasır, mantar, pamuk, keten, ipek içeren kağıtlara yönelin, sentetik liflerden yapılan polyester, akrilik, viskoz, vinyl içeriklilerden uzak durun.
GRANİT: Ülkemizde ithal edilen granitler radyasyon testinden geçmediklerinden yerli ürünleri tercih edin ve satın alırken test edilip edilmediğini sorun. Ölçüm birimi bekerel, 30 bekereli geçmemesi gerekiyor. Ayrıca kırmızı, pembe ve mor renkteki granitlerde daha fazla radon maddesine rastlanmış. Red balmoral taşından uzak durun. Çıkardığı radon gazı uçmayıp bir yerde birikiyor ve alfa partikülleri yani radyasyon yayıyor. Radon gazı sigara içmeyenlerde 1. Sırada akciğer kanseri sebebi. Mermer ve granit seçerken dikkatli olun. Radon miktarını sorun. Bana kalırsa Türk mermeri en garantisi.
HALI: Solunum yolları konusunda uzman kişiler, halıların kanser gelişimi için büyük risk taşıdığını ve halıların altına yerleştirilen kaydırmaz kaplamalar gibi öldürücü amyant içeren ürünlerle temas eden kişilerde mezotelyom kanseri gelişme riskinin yüksek olduğunu belirtiyor. İpek, yün ve bambu halılar doğal ve sağlıklıdır, sentetikler zararlıdır. Kilimler en sağlıklısı.
KAPLAMA MALZEMELERİ: Kaplama malzemeleri, iç mekanlarda kullanılan duvar kaplamaları, zemin kaplamaları ve tavan kaplamaları yüksek miktarda plastik içerebileceğinden dikkatli olun.
KUMAŞLAR: Kumaşlar, perde, döşeme, yastık ve döşemeliklerde kullanılır. Keten, yün, pamuk ve ipek doğal ve sağlıklıdır. Naylon, akrilik, polyester, vinyl kanserojendir. Güneşliklerde doğal kumaşlar yıpranabilir, değiştirmeniz gerekebilir ama döşemelikte kullanımı daha rahattır.
LAMİNAT TEZGâH: Kanımca mutfak tezgâhı içerisinde bulunan yapıştırıcılar sebebiyle laminantın girmesi gereken en son yer mutfak tezgâhı. Fırın ve ocaktan gelen sıcaklıkla laminatın içindeki yapıştırıcılar havaya gazlar salar.
LAMİNAT PARKE: Formaldehit kullanımı ne kadar artarsa laminat parke imalat maliyeti o kadar düşer. E1 ibaresi olan ürünü seçin. Dünya sağlık örgütü formaldehit kullanmayan firmaların laminat parkeleri üzerine bu ürün sağlıksız herhangi bir madde içermez anlamına gelen MAVİ MELEK AMBLEMİNİ kullandırmaktadır. İçeriğindeki ağaç oranını sorun. (%40 ile %80 arasında çeşitlilik gösterir). Ağaç kullanım oranı ne kadar yüksek ise laminat parkeniz de o kadar sağlıklı demektir. Masif ahşaptan şaşmayın. Fiyatı yüksek olabilir ama aradaki fark sağlığınızdan önemli bir fark olmayacaktır.
METALLER: Metaller demirli ve demirsiz olmak üzere ikiye ayrılırlar. Demirsiz malzemeler çelikler, demirli malzemeler de bakır ve alüminyum alaşımlarıdır. Metaller dekorasyon için faydalıdır, sağlığa zararı yoktur.
MERMER: Mermerlerin kimyasal bileşimlerinde büyük oranda kalsiyum karbonat, daha düşük oranlarda magnezyum karbonat ve silisyum dioksit, ayrıca pigment olarak da değişik metal oksitleri bulunur. Granitten çok daha sağlıklıdır. Yerli mermeri, Afyon mermerini tercih edin.
MOBİLYA: Organik dokuma ve dolgu maddelerin kullanıldığı, doğrama gibi doğal malzemelerden yapılan mobilyaları tercih edin. Sunta ve MDF’nin yapım aşamasında kullanılan yapıştırıcıda çok miktarda formaldehit mevcuttur. Üzerinde E1 yazan ürünün formaldehit miktarı Avrupa standartlarınca kısıtlanmıştır, onu tercih edin. Lake mobilyada su bazlı ve kurşunsuz boya ile boyanmasını isteyin.
SERAMİK, FAYANS, PORSELEN: Seramik, fayans ve porselenler toprak içerikli ve doğaldır ama renkli olanlarında zararlı kimyasallar fazladır. Fayanslar daha fazla nem emdiğinden banyo duvarları için dayanıklıdır. Seramik hem duvarlar hem yerler için iyidir. Porselen mutfakta kullanmak için daha sağlıklıdır.
AKSESUARLAR: Aksesuarlarda da cam, mermer, porselen, ahşap, demir, rattan gibi doğal malzemeleri tercih edin.
Evinizde daha sağlıklı malzemeleri tercih ettikçe hava kalitesi yükselecek bu da siz ve sevdiklerinizin sağlığını olumlu yönde arttıracaktır.
Sevgilerimle….
SO © 2024 Her hakkı saklıdır. Sitedeki yazılar izinsiz ve kaynak belirtmeden başka yerde yayımlanamaz. Ancak yazıları yazar ismi ve kaynak belirterek ya da siteye link vererek paylaşabilirsiniz.
,