Geleneklerimize göre ocak evin bereketidir, yandığı sürece eve bolluk ve bereket gelir. Feng shui’ye göre de mutfak (ateş elementi) evin zenginliğini gösterir. Yemek her yönden bizi besleyen güçlü bir yaşam enerjisi kaynağıdır. Besinin yetiştiği yer, saklandığı ortam, vücudumuza girmeden önce kim tarafından nasıl pişirildiği enerjimizi nasıl aldığımız belirler. Yemek depresif ve agresif bir aşçı tarafından düzensiz, dağınık ve pis bir ortamda hazırlanmışsa enerjik olaraktan da çoktan kirlenmiş demektir. Sağlık problemleri yaşayanların sorunları genelde mutfaklarında bellidir; yemek pişirme ve yemeğe bakış açınız duygusal, fiziksel, sipiritüel ve finansal olarak kendinizi nasıl beslediğinizi gösterir. Yemeğin bir beslenme sanatı mutfağında bir sanatçı eseri olmasını sağlarsanız bolluk bereket ve başarının büyüdüğünü göreceksiniz.
Tasarım açısından bugüne kadar karşılaştığım her mutfak birbirinden farklıydı çünkü ailelerin ihtiyaç ve talepleri farklıydı. Ancak genel olarak iyi bir mutfak işlevsel, içinde çalışılması kolay, fonksiyonel depolama alanları barındıran ve görsel olarak zevk veren mutfaktır. Tadilat için en iyi zaman eve girmeden önce yapmaktır ancak sonradan yapmanız gerekirse işte size ipuçları ;

1. Bu mutfak sizin mutfağınız olacağından ergonomisi sizin için tasarlanmalıdır. Tezgah yüksekliği ve dolapların yerden yüksekliği boyunuza göre ayarlanmalıdır.
2. Alt dolaplarda mümkün olduğunca fazla çekmece yaptırın ve çekmecelerin yüksekliği üstten alta doğru artsın. Çekmece dolaptan daha fonksiyoneldir.
3. Tadilat için gereken değişiklikleri yapmak (su tesisatı, elektrik prizleri ve aydınlatma ) ve duvar malzemelerini döşeme (fayans yada duvar kağıdı) eve taşınmadan önce yapılırsa çok daha az zahmetli olur.
4. Mutfağın tasarımını yapan firma yada mimardan 3 boyutlu görüntüsünü isteyebilirsiniz. Artık hemen hemen her mimar ve firma tasarımın bitmiş halini gösteren üç boyutlu çizim sunuyorlar. Projeye ne kadar bağlı kalındığını buradan takip edebilirsiniz.
5.  Tadilata başlamadan önce bütün dolap imalatların bittiğinden emin olun. Bu mobilyayı yapan firmaya güvenmemek gibi gözükse de, kırıp dökme işi 2-3 gün sürerse mobilyaların gelmesi için aylarca beklemek zorunda kalabilirsiniz.
6. Kırım döküm işi başlamadan önce  tezgah verilen ölçüye göre kesilir ve hazırlanır. Eviye ve bataryaları, tezgah üstü seramikleri ve diğer malzemeler satın alınır.
7. Tasarım süreci bir görüşmede netleşmez. Konuşulması geren çok detay vardır (yerleşim, dolap ve tezgah malzemeleri, beyaz eşya, priz yerleri, aydınlatma vs.) ve bu konuda bilgisizseniz konuyu kavramanız için 2-3 görüşme gerekebilir.
8. Hazır mutfak modülleri mutfağınıza tam oturmayacaktır, showroomda durduğu gibi durmaz. Her evde kiriş ve kolon yerleri ve duvar düzgünlüğü farklıdır. En iyisi siz ölçüye göre yaptırın.
9. Malzemelerde yaratıcı olmaktan çekinmeyin, artık mutfaklar boydan boya seramik yapılmıyor onun yerini duvar kağıtları aldı, yerde de seramik tek seçenek değil suya dayanıklı parke yaptırabilirsiniz.

10. Tadilat sırası şöyledir;
a. Dolaplar, eviye, tezgah sökülür ve atılır
b. Seramikler tırtıklanır veya sökülür
c. Su tesisatı döşenir
d. Elektrik tesisatı döşenir
e. Sıva, alçı, boya ve duvar kağıdı kaplanır,
f. Yerler döşenir
g. Tezgah üstü seramik varsa kaplanır
h. Mobilyalar monte edilir

11. Tadilat için genelde yaz ayları uygun görülse de kışın daha iyi fiyat verebilirler.
12. Mutfak dolaplarının gövdeleri sunta yada mdf’dir. İkisinin arasındaki önemli tek fark fiyattır. Sunta da kulllanılabilir ve daha ekonomiktir.
13. Kapak seçerken sizin için önemli olan sağlıksa doğal masif, sadece görsellikse desen bakımından özgür pvc (sağlık bakımdan zayıf) , sağlamlık ve düz renklerse laminat, yada benim yaptırdığım gibi alman bir firmanın poligloss parlak yüzey kapaklarını seçebilirsiniz. Membran kapakta pvc kaplamalıdır 3 boyutludur. Cam kapak diğer malzemelere ek olarak birkaç kapakta hoş durabilir. Lake kapakta estetik düz bir bitiş sağlar biraz daha pahalıdır.
14. Tezgah olarak laminat seçerseniz birincisi doğal değildir, yanıcı maddeler iz bırakabilir, afyon mermeri (beyaz mermer) bazı gıdalarla leke tutabilir, mermeritin mermerden farkı içindeki jelkot malzemesidir. Mermerin doğallığı yoktur. Granit yanmaz, çizilmez, kullanışlıdır. Malzemeler hakkında daha detaylı bilgi için ‘ Dekorasyonda toksik maddeler kanser sebebi’ adlı yazımı okuyabilirsiniz.
15.  Yıllar sonra mutfağınızdan sıkılıp yeni bir nefes istediğinizde sadece kapakları değiştirirseniz  bütün atmosfer değişecektir.
16. Yeriniz müsaitse bir ada eklemek iyi fikir olabilir size yemek hazırlarken alan kazandırır. Fırını adaya alıp yemek yaparken ortama hakim olup misafir yada çocuklarınızla bir yandan sohbet edebilirsiniz.
17. Açık mutfaklar tercih meselesi olup yine yemek yaparken izole olmama, sosyalleşme ve salonda yapılan aktiviteye dahil olma açısından çok kullanışlıdır. İyi marka davlumbazlar koku problemine kesin çözüm.
18.  Son olarak tadilata gitmeden önce mutfağın feng shui’sine baktırın, iyi bir feng shui’si olan bir mekan sağlığınıza katma değer katar.

 

 

SO © 2013 Her hakkı saklıdır. Sitedeki yazılar izinsiz ve kaynak belirtmeden başka yerde yayımlanamaz. Ancak yazıları yazar ismi ve kaynak belirterek ya da siteye link vererek paylaşabilirsiniz.