Sağlımız için çok önemli bir konu olan elektromanyetik radyasyonu (emf) hayatımızdan azaltmak amacımız olmalı, neden mi? Elektromanyetik alanlar iki kısımda incelenir ve ölçülür, ikisi farklı şeylerdir;

Elektrik alanlar: Elektrik basıncı yani voltajdan kaynaklanır. Elektrik kabloları ve aletleri güç noktasına bağlı oldukları süre boyunca atmosfere pozitif şarj yayar ve elektrik alanı oluşturur. Ölçüm birimi volt metredir V/m. Manyetik alandan farklı olarak etraflarından kolayca etkilenirler, elektrik üreten her şeye kolayca çekilirler buna insanlarda dahil. Bu onları kalkanlamayı kolaylaştırır ama araştırmayı da zorlaştırır.

Manyetik alanlar: Bir cihaz kullanırken akım yani elektrik akışıyla oluşur, milligauss ile ölçülür mG veya microteslas uT 1mg=0,1 ut. Manyetik alanlar beton, tuğla, çelik dahil birçok materyalden, evimizde duvarlar, yerler ve tavanlardan geçer o yü zden bizim için öncelikli sorundur.

 

Tavsiye edilen miktar:
AC Manyetik alan <2 mG (0,2 uT) <0,2 mG (0,02 uT)
AC Elektrik alanı <5V/m <5V/m

 

Basit bir elektromanyetik radyasyon ölçer ile manyetik alanı ve elektrik alanını ölçebilirsiniz. İnternette hepsiburada gibi sitelerde bulunuyor. Üstte elektrik alan altta manyetik alan yazar benimki şu;

 


 

 

2002’de Dünya Sağlık Örgütü 50 Hz’lik manyetik alanı olası kanserojen olarak tanımlamıştır. Kısa süreli maruz kalındığında uyku bozuklukları, baş ağrısı, ciltte yanmalar, yüksek tansiyon, kulak çınlaması, soğuk algınlığı benzeri reaksiyonlarla öğrenmede zorluklar ve unutkanlığa sebep olur. Uzun süreli maruz kalınması durumunda;

 

ÇOCUKLARDA LÖSEMİ:   2-5 mG
DÜŞÜK:  1,6 mG
GÖĞÜS KANSERİ:  12 mG ‘ne sebep olur.

 

Çözümleri elimden gelen en açık şekilde açıklayayım;

1. En önemlisi mesafe mesafe mesafe! hem elektrik hem de manyetik alanlar mesafeyle gücünü kaybeder, o yüzden ne kadar zaman geçirdiğiniz mekanlardan uzak olursalar o kadar iyi… Cihazla mesafenizi iki katına çıkarınca %75 koruma sağlamış olursunuz.

2. Elektriğe hassasiyeti olan insanların yataklarını elektrik hattı geçen duvardan uzak bir yere koymaları gerekir çünkü radyasyon 1.2 metreye kadar yayılır. Metal yatak başları elektromanyetik yükleri taşır ve yansıtır. En iyisi ahşap yatak başı ve pamuk dolgu yataktır. Yatak odasında kullanacağınız kristaller (siyah turmalin, shungite, amazonit ve pembe quartz) eğer kaynaklar aradaki mesafeyi kapatacak şekilde koyulursa çözüm olur, yoksa işe yaramaz. Elektrik yatakları 50Hz radyasyon yayar, kullanılmamalıdır.

3. Elektromanyetik koruyucu diye satılan ürünler sizinle kaynak arasında mesafe yoksa bir işe yaramaz, aksine sizi koruduğunu düşündüğünüz için daha zarar bile verebilir. Çift izolasyonlu aletlere de dikkat edin çünkü daha fazla elektrik alanı yayarlar. Sembolüyle etiketinde anlaşılır.

4. Ana hatta bağlı olan ekipmanlar en çok radyasyonu yayarlar. Bunlar fırın, mikrodalga, havlu ısıtıcısı, wi-fi ekipmanları, akvaryum motorları, telefon şarjları gibi ekipmanlardır ve yatak ve koltuk gibi çokça zaman geçirilen mekanlardan uzakta durmalıdırlar. Salonda oturulan bölümlerle aynı duvar paylaşmamalıdır. Bina biyolojisi standartlarına göre oturma odasında manyetik alan 0,2 uT yi yatak odasında da 0,02 uT’yi geçmemelidir.

5. Evinizi en baştan tasarlarken sadece gerekli yerlere elektrik hattı döşetmek, mobilyanın yakınına döşemek, daha az radyasyona maruz kalmanızı sağlar. Cihazları mümkün olduğunca güç kaynağına yakın kullanırsanız bütün evde kablo dolaştırmanıza gerek kalmaz. Gerekliyse kabloları uzatmaktansa bir elektrikçiye ekstra güç noktası taktırın. Eğer çalışma odası gibi yerlerde fazla kablolar varsa bunları bir araya toplarsanız maruz kaldığınız alan azalır. Korumalı kablolarla elektrik ve manyetik radyasyon önlenebilir. Otomatik sigortayla kendiliğinden kapanan elektrik sistemi tasarlatabilirsiniz, her hangi bir ışığı açınca otomatik açılır.

6. Kablolu internet adsl wi-fi’den daha sağlıklıdır, mutlaka wi-fi kullanacaksanız ecowifi tercih edin. Wi-fi modemi yatak odasından en uzakta muhtemelen girişte olmalıdır ve işiniz bitince kapatmalısınız. Apartmanda yaşıyorsanız toplantılarda herkesin yatarken wireless’larını kapatması gerektiğini konuşun. Her odada cihazları kontrol edin kullanmadıklarınızı çıkarın özellikle de yatak odasında elektronik ekipman olmasın telefon da dahil alarm için basit pilli bir alarmlı saat alın.

7. Cep telefonunuzun sinyal gücü düşükse telefon bağlanmak için daha fazla efor sarf eder ve daha çok radyasyon yayar bu yüzden kırsal kesimde daha fazla beyin tümörü vakası görülmeye başlanmıştır. Düşük SAR değeri olan bir telefon seçin ve mutlaka analog bir kulaklık edinin, mikrofonu açın ve aramalarınızı kısa tutun. Cep telefonunuzu arabanızda kullandığınız zaman içinde bulunduğunuz metal araç radyasyonu ikiye katlar.

Cep telefonu baz istasyonları hücre denen sistemle çalışır ve hepsi bir alanı kapsar. Eğer yakındaysanız eviniz etkilenir. Bu kuledeki servis sayısına göre değişir. Metre olmadan ölçülemez. size yakın baz istasyonlarını öğrenmek için www.mapsengine.google.com sitesine bakın. Sağlıklı mesafe 300 m’dir.

Sağlıklı mesafeler;
-Yüksek gerilim hattından 600 m
-Sokak dağıtım hattından 25 m
-Yeraltı gerilim hattından 10 m
-Tren hattından 30 m
-Trafodan 20 m
-Cep telefonu baz istasyonlarından 300 m

8. 15 yaşından küçükler cep telefonu kullanmamalılar çünkü cep telefonu kullanırken beyin tümörüne yakalanma şansları 5 kat, kablosuz telefon kullanırken 4 kat artıyor. Hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, öğrenme ve zihinsel faaliyet zorluğu, asabiyet ve uyku problemleri yapıyor. Kullanmaya mecburlarsa uçuş modunu öğrenip kapatmalılar.

9. Televizyon izlerken en az 1.5 metre uzakta oturmalısınız. Uzatan kumandalar infrared teknolojisi kullandıklarından dalgalı akım değil direk akım verdikleri için radyasyon yaymazlar ama kablosuz el kumandaları, playstation kumandaları gibi, yüksek radyasyon yayar. Kablolu yayın kabloları kapatma tuşu yoksa sürekli radyasyon yayarlar.

10. Dijital kablosuz bebek hoparlörleri cep telefonu kadar çok radyasyon yayarlar. Bebekler için zararlıdır mutlaka kullanmak zorundaysanız;

a. En az 1 metre uzakta dursun
b. Ses aktivasyon modunda çalışsın ki sürekli açık durmasın
c. Kablosuz analog bir model seçin dijital modellerden daha düşük frenkansta çalılırlar
d. Geri konuşmalı modellerden kaçının ses olmasa bile radyasyon yaymaya devam eder
e. Kameralı modellerden uzak durun daha çok güç kaynağına ihtiyaç duyar

11. Bilgisayarlar ve monitörler düşük de olsa yanlara ve arkalara radyasyon yayarlar. Bilgisayar ekranı 1m uzakta olmalı ve ara ara kalkıp hareket edilmelidir.
Laptop’larla ilgili problemde iç organlarınıza yakın durmalarıdır, üreme organlarınızda mikrodalga radyasyona yol açar, kucağınızda değil masada çalışın.
İpad’ler sadece internette sörf yaparken mikrodalga radyasyon yayar. Az da olsa frekans yaydığından kucağınızda olmamalıdır, masaya yada sehpanın üstüne koyun, kulaklık ve düşük sesle kullanıp işiniz bitince uçuş mod a getirirseniz mikrodalga radyasyon durdur.
Yazıcılar, tarayıcılar ve fotokopi makinaları radyasyona ek olarak gazlar salarlar. Bu gazlar göz ve ciğerleri tahriş eder. Yatak odası ve salondan ayrı uzak bir odada durmalılar.

12. Sağlık açısından en iyi olan aydınlatma led, daha sonra akkor lamba, daha sonra halojen lamba en sonda enerji tasarruflu ampüller gelir. Doğal ışık mümkün olduğunca çok kullanılmalı, led aydınlatma seçilmelidir.

13. Kablosuz telefonlar masum gibi gözükse de kullanılmadıkları süre boyunca 24 saat mikrodalga yayarlar ve elden de geçer, yatak odasından uzak olmalı, aramalar kısa tutulmalıdır. Sabit kablolu telefonlar radyasyon yaymazlar.

14. Akıllı sayaçlar zararlı radyasyon yayar, üstelik yaydıkları radyasyon evdeki diğer cihazların yaydıkları radyasyonla birleşerek sıcak noktalar oluşturur. Buda bina biyologları tarafından keşfedilir. yangın riskini arttırır hayvan türleri için zararlıdır elektrik faturasını arttırır lisansı olmayan frekans kullandıkları için kolayca izlenebilirsiniz, mahremiyeti yoktur. Klimalar sayaçlar kadar radyasyon yayar, mümkün olsa sayaçlara yakın yerleştirilmelidir.

Hayat tarzınızda düzenlemeler, günlük duş almak, saç kurutma makinasını düşük ısıda kısa kullanmak, çıplak ayakla toprağa, çime basmak, günlük egzersizler, yüksek oksijen radikal abzorbans kapasitesi bulunan gıdalar (ceviz fındık kuru erik nar brokoli yaban mersini kuşkonmaz ) emf sebepli dna hasarını iyileştirmede fark yaratabilir. Radyasyondan tamamen kurtulmak istiyorsanız yerler ve tavanları elektrik koruma malzemesiyle kaplatabilirsiniz. Bina biyoloğu bir uzman gerekir, sonucu her zaman ölçebilirsiniz. Farkındalığınız ve sağlığınız için sevgilerimle…

 

SO © 2020 Her hakkı saklıdır. Sitedeki yazılar izinsiz ve kaynak belirtmeden başka yerde yayımlanamaz. Ancak yazıları yazar ismi ve kaynak belirterek ya da siteye link vererek paylaşabilirsiniz.