Lösemiye yakalanan çocukların yaşadıkları evler araştırıldığında yüksek formaldehit oranları saptandı. Dünya sağlık örgütünce kanserojen olarak tanımlanan formaldehit maddesi mobilya ve laminat parkelerimizde bol miktarda bulunuyor. Granitlerde görülen radon maddesi uzun süre maruz kalındığında akciğer kanseri riskini arttırıyor. Bazı cilalar ise kusma, yorgunluk, adet düzensizliği ile kansere yol açıyor.  Zamanımızın büyük kısmını geçirdiğimiz mekanlarda kullandığımız eşyaları alırken şunlara dikkat edelim;

MOBİLYA: İster bir mağazadan hazır alın ister özel olarak yaptırın mobilyanızın içeriğini bilmelisiniz. Organik dokuma ve dolgu maddelerin kullanıldığı, doğrama gibi doğal malzemelerden yapılan mobilyayı tercih edin. Sunta ve MDF’ nin yapım aşamasında kullanılan yapıştırıcıda çok miktarda formaldehit mevcuttur. Üzerinde E1 yazan ürünün formaldehit miktarı Avrupa standartlarınca kısıtlanmıştır,onu tercih edin. Lake mobilyada su bazlı boyalarla boyanmasını ve kurşunsuz boya ile boyanmamış olduğuna emin olun . Mobilyaya yangından korumak için halojenlerle, leke tutmaması için flourokarbonlarla işlem yapılmış mı sorun.

DUVAR KAĞIDI: Duvar kağıtları 4 çeşittir. Doğal duvar kağıtları uygulaması ve korunması biraz zorlu olsa da, hasır, mantar, kâğıt liflerden meydana gelir ve sağlıklıdır. Tekstil duvar kağıtları doğal (pamuk, keten, ipek vs.) veya sentetik liflerden (polyester, akrilik, viskoz) oluşur. Doğal olanlarından seçebilirsiniz. Çok güzel desenleri var ve doğal bir atmosfer katıyor. Vinil Duvar Kaplamaları bence hiç sağlıklı değil, en tehlikelisi, uzak durun. Kâğıt Duvar Kâğıtları hiç pratik değil, neme karşı koruması yoktur, kabarıklık yapar.

LAMİNAT PARKE: Formaldehit kullanımı ne kadar artarsa laminat parke imalat maliyeti o kadar düşmektedir. E1 ibaresi olan ürünü seçin. Dünya sağlık örgütü formaldehit kullanmayan firmaların laminat parkeleri üzerine bu ürün sağlıksız herhangi bir madde içermez anlamına gelen MAVİ MELEK AMBLEMİNİ kullandırmaktadır. İçeriğindeki ağaç oranını sorun. (%40 ile %80 arasında çeşitlilik gösterir). Ağaç kullanım oranı ne kadar yüksek ise laminat parkeniz de o kadar sağlıklı demektir.

GRANİT: Ülkemizde ithal edilen granitler radyasyon testinden geçmediklerinden yerli ürünleri tercih edin ve satın alırken test edilip edilmediğini sorun. Ölçüm birimi bekerel, 30 bekereli geçmemesi gerekiyor. Ayrıca kırmızı, pembe ve mor renkteki granitlerde daha fazla radon maddesine rastlanmış. Red balmoral taşından uzak durun. Çıkardığı radon gazı uçmayıp bir yerde birikiyor ve alfa partikülleri yani radyasyon yayıyor. Radon gazı sigara içmeyenlerde 1. Sırada akciğer kanseri sebebi.

MERMER: Mermerlerin kimyasal bileşimlerinde büyük oranda kalsiyum karbonat, daha düşük oranlarda magnezyum karbonat ve silisyum dioksit, ayrıca pigment olarak da değişik metal oksitleri bulunmaktadır. Granitten çok daha sağlıklıdır. Yine yerli mermeri, Afyon mermerini tercih edin.

ÇİMSTONE: İçeriğinde %95-%98 civarlarında “kuvars kristalleri” bulunduran doğal bir taş gibi değerlendirilebilir. Henüz bilinen kanserojen etkisi olmamıştır.

LAMİNAT TEZGAH: Mutfak tezgahı laminatın girmesi gereken en son yer. İçerisinde bulunan yapıştırıcılar sebebiyle. Ayrıca kolay çizilir ve yanar.

HALI:  Solunum yolları konusunda uzman kişiler, halıların kanser gelişimi için büyük risk taşıdığını belirtiyor. Araştırmacılar halıların altına yerleştirilen kaydırmaz kaplamalar gibi öldürücü amyant içeren ürünlerle temas eden kişilerde mezotelyom kanseri gelişme riskinin yüksek olduğunu belirttiler.

BOYALAR: Boyalar bol kimyasal içeren ürünler. En azından su bazlı boyalar tercih edilmeli. Fazla kimyasal kullanmamaya gayret edinilmelidir. Bebek odalarında boya yerine doğal duvar kağıdı tercih edilebilir.

ENERJİ TASARRÜFLÜ AMPÜLLER: İsrailli ve Alman bilim adamları enerji tasarruflu ampüllerin bazı meme ve prostat kanseri türlerine karşı koruma sağlayan melatin hormonunu düşürdüğünü söylüyorlar. Melatin hormonu gece salgılanıyor ama tasarruf ampülleri gece yatak odasında hormon üretimini azaltıyor. Bu ampuller, kalp hastalıkları, diyabet, bağışıklık sistemi bozukluğu ve osteoporoza yol açabiliriyorlar. İçerilerindeki kurşun ve cıvanın da tehlikeli olduğu düşünülüyor.

PVC: (vinil) Civa, kurşun, dioxin, kadmiyum, hidroklorik asit, vinil klorid gibi toksik kimyasallar bulunduran kanserojen bir maddedir. Geri dönüşümü bile mümkün değildir, doğayı kirletir. Mümkün olduğunca sakının. Pencereler için en iyi çözüm ahşap. Evet hava kaçırıyor ama bu doğal havalandırma sağlıyor. Pimapen havasız dolayısıyla sağlıksız evlere sebep oluyor.

EV TEKSTİLİ: Binlerce yıl doğal olan keten, yün, pamuk ve ipeği kullandıktan sonra artan nüfus ve doğal kaynakların azalmasıyla naylonu keşfettik. Naylon tutunca diğerleri peşpeşe geldi, akrilik, polyester, vinyl. Bunlardan en zararlısı vinyl. Suni deri koltuklarda sıkça görürsünüz. Siz yine muhteşem dörtlüyü seçin.

 

Toksinlerin etkisini azaltmak için;

1.  Mümkün olduğunca doğal malzemeler seçin.

2.  Eve yeni taşındığınız zaman, mümkün olduğu kadar uzun sure evi havalandırın.

3.  Bitkilerin formaldehiti emdiği belirlenmiştir, ev bitkilerinden faydalanın. Aloe ve kurdele çiçeği formaldehiti emer. Duvar sarmaşığı ve sikas benzeni emer. Zambak karbondioksit ve sülfürdioksiti azaltır.

4.  Mermer ve granit seçerken dikkatli olun. Radon miktarını sorun. Bana kalırsa Türk mermeri en garantisi.

5.  Masif ahşaptan şaşmayın. Fiyatı yüksek olabilir ama aradaki fark sağlığınızdan önemli bir fark olmayacaktır.

6.  Aktif karbon kömürü veya bambu kömürü formaldehit etkisini zayıflatır.

7.  Ozon kullanarak, negatif iyon teknolojisiyle havadaki formaldehiti emdirebilirsiniz. Uzman desteği gereklidir.

8.  Sıcak hava zararlı toksinlerin salınımını arttırdığından tadilatı oldukça bahar aylarında  tamamlayıp yazın evi havalandırmaya çalışın.

 

 

SO © 2013 Her hakkı saklıdır. Sitedeki yazılar izinsiz ve kaynak belirtmeden başka yerde yayımlanamaz. Ancak yazıları yazar ismi ve kaynak belirterek ya da siteye link vererek paylaşabilirsiniz.